Viega - доставчик на Пентагона

Viega

Инсталациите за питейна вода и отопление на Пентагона са изпълнени с пресови медни системи Viega

Четиридесет и пет километра тръбопроводи са инсталирани, за да обслужват санитарните и отоплителните нужди на Пентагона. Когато в периода между 1994 и 2011 г. сградата претърпява цялостно обновяване, изпълнителят на мащабния ремонт се спира на медната тръбопроводна система Profipress на немския производител Viega. „Технологията, която са избрали в този случай, използва пресоване, което я прави здрава и устойчива. А сигурността е от ключово значение, когато говорим за километрична мрежа и здание с площ от 344 000 m2”, коментираха от българската компания Юроком 2000, партньор на Viega у нас.

Да ремонтираш Пентагона

Мощната военна сила на САЩ се управлява от една от най-грандиозните сгради в света – Пентагона, Вашингтон. Американското министерство на отбраната се намира там от 1943 г. Всяка от петте външни фасади на Пентагона е с дължина от 280 m. Многобройните офиси се свързват помежду си от 28 километров лабиринт от коридори, благодарение на чиито ефективен дизайн, предвижването между които и да е две точки в комплекса отнема не повече от 8 минути.

„Сами можете да си представите за какви размери и количества става дума, когато целта е ремонт на Пентагона. Цялостното му обновяване отнема 7 години и струва 5.3 млрд. долара”, разказаха още от Юроком 2000. След интензивно проучване за ВиК и отоплителната система, изпълнителите се спират на системно решение на Viega. Качеството и ефективността са водещи фактори при изпълнението на проекта.

Технологията за пресоване на Viega

„На българския пазар компанията е позната най-вече със своите капилярни и медни пресфитинги за водопровод, отопление и газификация. Немският производител е водещ в пресовите технологии още 1994 г. Гамата от монтажни и свързващи елементи е широка и обхваща размери от 12 до 108 mm. По този начин Viega предоставя практични решения за изпълнение на тръбопроводни системи в областта на питейните води, газификацията и отоплението, без да са необходими заваръчни работи или рязане на резбови накрайници”.

Високо е мнението за престехнологията и на Марв Уиилър (Marv Wheeler) от Southland Industries - фирмата, която изпълнява инсталационните работи при ремонта на Пентагона. „Технологията на пресоване означава, че тръбните връзки са много по-затегнати и по-сигурни от запоени”, казва той.

На какво се дължи изключителната здравина и сигурност на престехнологията на Viega? „Инструментите на немската компания извършват едновременно двойно притискане”, коментираха от Юроком 2000 и допълниха: „Едното пресово съединение се прави преди компенсационното разширение, а второто – зад нея. Така се осигурява дълготрайна връзка, устойчива и на опън, и на усукване”.

Системата Profipress

Това е система от фитинги и медни тръби, които се свързват чрез пресоване. Viega предлага повече от 550 изделия с различна големина и приложения. Във фитингите е вграден специален хидроизолационен уплътненителен пръстен от висококачествена EPDM гума, която на практика има живот, колкото и самата сграда.

„В заключение можем да кажем, че за нас е удоволствие да работим с партньор като Viega, тъй като високото качество на техните решения е доказано многократно, и то именно с подобни мащабни проекти”, споделиха от българската компания.