Sofiа Luxury Residence поставя нов стандарт в разбирането за съвременните жилища

Sofiа Luxury Residence - 1
Sofiа Luxury Residencе-2

Разговор с арх. Калин Диков и арх. Галина Стоянов, ПБ Елит студио

Арх. Диков, в началото бихте ли представили луксозната жилищна сграда Sofia Luxury Residence? Какво я отличава като сграда от ново поколение?

Арх. Калин Диков: Ще започна с това, че за да бъде един продукт в строителния бранш продаваем, той трябва да отговаря на три много важни компонента – топ локация, изключителен проект и отлично изпълнение. Ако тези три неща са налице, без значение дали пазарът е в криза или някакви нестабилни състояния, успехът на този продукт е гарантиран. Защото съвкупността от изброените компоненти дава много повече отколкото е стойността на продукта в момента на продажбата. Той ще има допълнителна стойност и тя ще става все по-висока във времето. Жилищната сграда Sofiа Luxury Residence притежава тези три съществени елемента.

Да започнем с мястото - една от най-добрите локации в София. Тази част на кв. Лозенец, известна още и като Кръста, е най-високата точка в града, откъдето се открива гледка към всички части на София и Витоша.

Отделно, в близост има и емблематични сгради и се оформя един район с определена стойност и като архитектура, и като съдържание. Не на последно място, от значение е и близостта до станция на метрото. Поради тези причини, още в началото, когато получихме предложение от инвеститора да работим по сградата, решихме, че на това място трябва да се появи уникална сграда, без аналог до момента. Това, разбира се, нямаше да се случи без ролята на инвеститора, в лицето на г-н Марин Русев (Билд Топ Лукс), който е с иновативно мислене и разбиране към процеса. Работата с него беше удоволствие.

Направихме проект, в който е помислено и за най-малката подробност, така че живущите да се чувстват комфортно във всяко едно отношение – от перфектно разработените като съдържание и функция апартаменти и впечатляващата визия на сградата, до пакета от услуги по поддръжка и обслужване.

Макар да е един комплекс от 45 апартамента, сградата е разделена с две стълбищни клетки и имаме две самостоятелни сгради, което елиминира дискомфорта от скупчването на много хора на едно място. Изграден е паркинг на две нива с широки рампи (6,60m светло) и нисък наклон (12%), за да е комфортно на ползващите.

За по-големите апартаменти са предвидени по две паркоместа, а някои апартаменти имат и по три или четири.

На партера се помещава голям фитнес център и SPA зона, които ще могат да се посещават както от живущите в сградата, така и от външни лица. Ще има денонощна жива охрана, видеонаблюдение и контрол на достъпа. Пакетът от услуги включва ежедневно почистване и поддръжка на общите части и озеленения двор. При желание от страна на живущите този пакет може да се разширява и да се добавят допълнителни услуги, като например пазаруване, почистване на жилището кетъринг, химическо чистене и т.н. Това са все решения, които вдигат класа на сградата и осигуряват желания комфорт на обитаване.

И не на последно място искам да отбележа за качественото изпълнение на проекта и да спомена главния изпълнител фирма Бокал, които изпълниха грубия строеж и някои от довършителните работи. Също и фирмите подизпълнители и доставчици: каменна фасада – фирма Гранитекс, дограма – фирма Агнесика Пласт, ОВиК инсталации - Климактроник, парапети – фирма Огради Ради, Баумит – лепила и замазки, Алукьонигщал – фасадна дограма, Сика – хидроизолации, Коне – асансьори.

Фасадата е лицето на една сграда, но обвивката има и много важна функция по отношение осигуряване на комфорта и енергийната ефективност. Бихте ли разказали какви материали и фасадни системи избрахте?

Арх. Диков: Фасадата е от камък - вентилируема окачена, с носеща конструкция от неръждаема стомана. Монтирана е топлоизолация от каменна вата 15cm, паропропусклива, водонепропусклива и ветрова мембрана, крайното покритие е с най-високо качество врачански варовик „Крема екстра“. Използван е най-качественият камък от кариерата и количеството за сградата е събирано в продължение на година, докато се селектира най-хубавия камък, да се подбере по цвят и т.н.

Дограмата е последна генерация (от 2016г.) алуминиева фасадна система SCHUCO Fassade FWS 60CV, гарантираща максимална пропускливост на светлина чрез сливане на носещите части и крилото, като отваряемите части и неотваряемите елементи отвън.

За да научите повече за Sofiа Luxury Residence, кликнете тук